Etichete

, , , , , , , , , , , , , , ,

Nomenclatorul COR (Clasificarea Ocupațiilor din România) este o lectură plăcută care solicită imaginația, creativitatea și perspicacitatea. Prin simpla lor denumire, câteva meserii sunt de-a dreptul fascinante: aburitor, aglomeratorist, destrămător, ghemuitor, îngreunător, scămoșetor. Intuitiv aș spune că este vorba mai curând despre niște utilaje, nicidecum despre slujbele unor oameni care aburesc, destramă, ghemuiesc opt ore pe zi în vederea pensionării. Asta dacă nu au studii superioare, necesare pentru ocuparea posturilor de acrobat și clovn.
Cam așa credeam că arată un aburitor

și așa ar putea fi un îngreunător scămoșetor

Există și meserii care stârnesc invidia, cum ar fi discotecar, cap de masă, numărător de bani, defectolog. Mie sincer mi-ar plăcea să fiu cap de masă și cu jumătate de normă defectolog. Joburi mai solicitante ar fi: scafandru greu, parașutist încercător, prinzător de câini, pentru toate astea bănuiesc că trebuie să te afli într-o condiție fizică excelentă.
Fermentator oțet, nămolar, împletitor de panglică împletită, confecționer de gămălii de chibrituri suspectez că sunt meserii migăloase pentru care trebuie să ai oarece aptitudini reflexive.
Reconversia profesională fiind o necesitate înțeleasă și o practică obișnuită, oscilez între postul de măturător zburător(mi se pare mai sigur decât parașutist încercător)

și nursă de psihiatrie